Digital arv: Dit digitale liv efter døden

Danskerne bruger computer og internet som aldrig før. Nettet er fyldt med dine private data og fotos, også efter du dør. Som bruger af f.eks. Facebook, Instagram, LinkedIN, Dropbox, ICloud efterlader du dig en digital arv, idet du lever videre på nettet efter din død.
Mange ønsker ikke at leve videre på nettet efter deres død, andre ønsker at deres minde lever videre i ”internetspace”. Uanset hvordan man stiller sig til spørgsmålet, anbefaler vi, at du tager aktivt stilling til din digitale arv.

Din digitale arv er alt, hvad du efterlader dig digitalt f.eks. e-mails, Facebookprofil, Instagramprofil og dokumenter og billeder gemt i f.eks. Dropbox og ICloud osv. Selv om vi skriver 2018, er der i Danmark endnu ingen lovgivning omkring digital arv. Det kan derfor være svært og skabe en lang række problemstillinger for dine efterladte, hvis du ikke har taget stilling til din digitale arv, ligesom du risikerer at alle billeder og dokumenter går tabt, fordi dine pårørende ikke har mulighed for at få adgang til det.

Hvilke overvejelser bør du gøre dig

Tag stilling til, hvad du ønsker der skal ske med dine oplysninger og informationer på nettet, når du dør.
Du bør gøre op med dig selv hvilke medier dine pårørende skal have adgang til og hvilke der eventuelt er for private og derfor skal lukkes ved dødsfald. Det kan være at nogle af dine billeder og dokumenter i Dropbox skal lægges i mapper som er tilgængelige for dine pårørende ved dødsfald mens andre mapper indeholder mere personlige og private oplysninger, som du ikke ønsker, at dine efterladte får adgang til.
Vi anbefaler tillige, at du tager aktivt stilling til om, og i givet fald hvilke af dine sociale medier, som skal lukkes ved dødsfald og hvilke profiler som skal bevares, og hvem der i givet fald skal administrere disse profiler.

Hvordan sikrer du så din digitale arv

  • Skab et overblik over informationer om dig på nettet.
  • Lav en liste med dine profiler og konti, indeholdende brugernavne og adgangskoder, som dine pårørende får brug for, hvis de skal have adgang til din digitale arv.
  • Gem eventuelt billeder, videoer og dokumenter på en ekstern harddisk uden kode.
  • På Google og e-Boks kan du tilføje kontaktpersoner, der kan få adgang til din konto i tilfælde af dødsfald.
  • På Facebook kan du tilføje kontaktpersoner, der kan få adgang til dine data i tilfælde af dødsfald og du kan vælge om din profil skal lukkes når du dør eller om du ønsker, at den laves om til et mindesmærke.

 

Fordelen ved at tage stilling til din digitale arv er, at du selv har medbestemmelse i, hvad dine pårørende får adgang til og hvilke digitale minder der skal leve videre efter du engang er gået bort.

Vi anbefaler derfor, at du ligesom du tager stilling til din økonomiske arv i dit testamente tillige tager stilling til din digitale arv. Både for din og dine pårørendes skyld.

Hvis du ønsker rådgivning omkring din digitale arv eller din arv i det hele taget, er du altid velkommen til at ringe til vores kontor.

Læs mere om arveret og testamenter.