Hestesælger – Formidlingsregler

Som en lille tvist til min forrige artikel: ”Hestesælger – Sælger du privat eller som erhvervsdrivende?”, har vi undtagelsen der kaldes formidlingsreglen.

Hvis du som privat skal sælge din hest, og du vælger at sætte hesten i salgsstald og lade en salgsstald stå for at sælge hesten, skal du være opmærksom på, at handlen i juridiske øjne bliver at betragte som et forbrugerkøb på grund af formidlingsreglen i købelovens § 4 a, stk. 2: ”Som forbrugerkøb anses under i øvrigt samme betingelser som nævnt i stk. 1 endvidere køb fra ikke-erhvervsdrivende, hvis aftalen om køb er indgået eller formidlet for sælgeren af en erhvervsdrivende”.

Formidlingsreglen betyder, at såfremt en privatperson lader en professionel stå for salget af hesten, bliver det et forbrugerkøb, hvis køberen af hesten er en privatperson. Selvom du er en privat sælger, bliver du sidestillet med en erhvervssælger på grund af tilstedeværelsen af et professionelt mellemled, hvilket forvrider parternes indbyrdes forhold, idet køberens oplevelse af forløbet vil være at handle med en erhvervsdrivende.

Formidleren af købet, den professionelle, skal have deltaget aktivt i forbindelse med købets indgåelse, fx ved at deltage i forhandlingerne, herunder pris, vilkår osv. Hvis man som privat sælger, alene har haft en professionel til at fremvise hesten, men man i øvrigt selv har annonceret hesten til salg, forestået al kontakt med køberen, er det muligt at komme udenom formidlingsreglen, selvom hesten bliver fremvist af en professionel.

Har du spørgsmål til køb og salg af heste enten til privat brug eller erhverv, så kontakt Linda Ibsen til en snak på telefon 82828242. Linda er udover sit arbejde hos Paragraf Advokaterne også rytter og med til at drive stutteri, sammen med sin mand.