EU NIS2-direktivet, eller anden generation af Net- og Informationssikkerhedsdirektivet, er en vigtig juridisk ramme, der sigter mod at forbedre cybersikkerheden indenfor EU. Direktivet bygger på erfaringerne fra det tidligere NIS-direktiv og er et svar på den stigende digitalisering og den voksende trussel fra cyberkriminalitet.
NIS2-direktivet introducerer flere vigtige foranstaltninger for at forbedre cybersikkerheden i EU. For det første inkluderer det flere sektorer end det tidligere direktiv. Det dækker nu også sektorer som sundhedsvæsen, energi og transport for at sikre, at alle vitale samfundstjenester beskyttes mod cybertrusler. Dette er afgørende for at sikre, at samfundet kan fungere gnidningsløst og sikkert.
En anden vigtig aspekt af NIS2-direktivet er, at det styrker kravene til virksomheder og myndigheder om at rapportere alvorlige cyberhændelser. Dette muliggør hurtigere indgriben og samarbejde for at håndtere og bekæmpe truslerne. Derudover indføres der strengere sanktioner for at afskrække kriminel aktivitet og fremme opfyldelsen af cybersikkerhedskravene.
For at lette samarbejde og informationsdeling opretter NIS2-direktivet også et EU-samarbejdsnetværk for cybersikkerhed. Dette netværk vil muliggøre deling af informationer om trusler og sårbarheder mellem EU-landene.
En vigtig udvikling i NIS2-direktivet er også, at det styrker kravene til, at virksomheder og myndigheder har en robust cybersikkerhedsstrategi og gennemfører risikovurderinger og sikkerhedsforanstaltninger regelmæssigt. Dette vil hjælpe med at opbygge en stærkere forsvarslinje mod cybertrusler og forbedre den samlede cybersikkerhed i Europa.
NIS2-direktivet er en vigtig milepæl for at styrke cybersikkerheden i Europa. Ved at udvide omfanget, forbedre samarbejdet og indføre strengere krav vil dette direktiv hjælpe EU med at imødegå de voksende udfordringer inden for cybersikkerhed og sikre, at digitale tjenester og samfundsinfrastruktur forbliver sikre og pålidelige.