Mark- og Vejfredsloven tager stilling til i hvilket omfang, man har færdselsret henover en anden persons faste ejendom. Loven omhandler først og fremmest særligt regler for så vidt angår løsslupne husdyr, som trænger ind på anden mands jord. Loven omtaler hvilke rettigheder og pligter man har, når en anden mands husdyr befinder sig på en ens jord.
Dog er der i § 17 en almindeligt gældende regel, som jævnligt er relevant at inddrage i sager om færdsel, nemlig et generelt forbud mod at færdes på en anden persons ejendom:
Den, som uden ejerens tilladelse eller anden hjemmel færdes på anden mands grund eller som færdes ad en privat vej, hvor det ved færdselstavle eller andet lovligt opslag er tilkendegivet, at færdsel eller færdsel af den pågældende art er forbudt, straffes med bøde.
Reglen er dansk rets almindelige hovedregel om, at man ikke må færdes på andres ejendom. Der findes undtagelser spredt ud i lovgivningen, herunder bl.a. Naturbeskyttelsesloven, jf. nedenfor, men uden anden hjemmel eller aftale er det ikke tilladt at færdes eller opholde sig på en privat ejendom.
Færdselsret i naturbeskyttelsesloven
Naturbeskyttelseslovens § 22 indeholder regler for offentlighedens adgang til strand og kyst, også hvor disse er placeret på privat ejendom:
Stk. 1. Strandbredder og andre kyststrækninger er åbne for færdsel til fods, kortvarigt ophold og badning på arealer mellem daglig lavvandslinje og den sammenhængende landvegetation, der ikke er domineret af salttålende planter eller anden strandbredsvegetation. Adgang sker på eget ansvar. Det er tilladt kortvarigt at have en båd uden motor liggende på strandbredden. I perioden 1. april-30. september skal hunde føres i snor. Hunde skal altid føres i snor, hvor der er græssende husdyr. I perioden 1. september-31. maj er ridning tilladt på den ubevoksede strandbred og direkte ned dertil, hvis der er lovlig adgang til stranden.
Stk. 2. Reglen i stk. 1 omfatter ikke arealer, der inden den 1. januar 1916 er udlagt som have eller inddraget under en erhvervsvirksomhed, der drives på ejendommen. Det samme gælder forsvarsanlæg og havneanlæg.
Stk. 3. Offentlighedens adgang må ikke forhindres eller vanskeliggøres.
Stk. 4. På privatejede strandbredder og kyststrækninger må ophold og badning ikke finde sted inden for 50 m fra beboelsesbygninger.
Naturbeskyttelseslovens § 23 omhandler samme princip for så vidt angår skove, § 24 for så vidt angår udyrkede arealer og § 25 omhandler færdsel i klitfredede arealer.
I § 26 er der fastsat en begrænsning for retten til at forhindre færdsel ad veje og stier i det åbne land. Som ejer kan man alene forbyde færdsel på ens veje og stier, hvis det er til gene for den erhvervsmæssige udnyttelse af ejendommen. På samme måde er der jf. § 26 a heller ikke fri adgang til for ejeren at nedlægge veje og stier, der fører til de ovennævnte naturarealer.
Retspraksis
Der findes ikke meget trykt retspraksis, der omhandler retten til færdsel eller retten til at forhindre det. I hvert fald ikke med henvisning til Mark- og Vejfredsloven. Det skyldes bl.a., at man i dag i retspraksis foretrækker at henvise til overtrædelser af speciallovgivningen. Det kan f.eks. være Naturbeskyttelsesloven, eller hvis en anden lov findes mere anvendelig på den konkrete problemstilling.
Der ses dog indimellem domme omkring offentlighedens færdselsret i naturen. Domstolene har skulle tage stilling til, om en konkret færdsel var uberettiget i henhold til Mark- og Vejfredsloven, eller berettiget i henhold til f.eks. Naturbeskyttelsesloven, privatvejsloven eller lov om private fællesveje. En færdselsret kan desuden opstå som følge af hævd. Det kræver, at den færdselsberettigede har færdes på det pågældende sted i hævdstid. Hævdstid er enten minimum 20 år hvis brugen er synbar ellers alderstid, hvis brugen ikke er synbar. Flere grundejere er i tidens løb blev dømt til at fjerne forhindringer, som de har lagt i vejen for, at andre kunne færdes ad en vej eller sti.
Rådgivning
Har du spørgsmål omkring færdselsret, vejret eller naboret er du velkommen til at kontakte advokat (H) Søren Vasegaard Andreasen. Søren har i 20 år arbejdet specialiseret med naboret, hævd og vejret.