Har du styr på registrering af dine medarbejderes arbejdstid?

Skrevet af

Fra 1. juli 2024 skal alle arbejdsgivere registrere hvor mange timer, hver enkelt medarbejder arbejder. Folketinget har den 23. januar 2024 vedtaget lovkrav om registrering af arbejdstid, som vil få stor betydning for alle arbejdsgivere.

Lovkravet om registrering af medarbejderes arbejdstid sker på baggrund af en dom fra EU-Domstolen, hvoraf det fremgår at EU’s medlemsstater skal pålægge landets arbejdsgivere at indføre et ”objektivt, pålideligt og tilgængeligt system, der gør det muligt at måle længden af hver enkelt arbejdstagers daglige arbejdstid”. 

Hvad betyder det konkret?

Det betyder helt konkret, at virksomheder pr. 1. juli 2024 skal have implementeret et tidsregistreringssystem, som skal sikre overholdelse af reglerne om maksimal ugentlig arbejds- og hviletid. Der er ikke noget krav til hvordan arbejdstiden skal registreres – dette vil være op til den enkelte arbejdsgiver. Det er dog et krav, at systemet er objektivt, pålideligt og tilgængeligt. Dette indebærer blandt andet, at medarbejderen skal kunne tilgå egne oplysninger i systemet. Derudover er det et krav at oplysningerne skal opbevares i mindst fem år.

Undtagelse for selvtilrettelæggere

De nye regler gælder som udgangspunkt for alle lønmodtagere, dog er der en undtagelse for de såkaldte ”selvtilrettelæggere”. Selvtilrettelæggere er defineret som en medarbejder, der selv fastsætter sin arbejdstid eller hvis arbejdstid er svær at planlægge på forhånd. Som eksempel herpå kan nævnes visse akademikere, medarbejdere i højere ledelseslag, senioradvokater og andre som har en betydelig grad af selvstændighed i arbejdets udførelse.

Det vil derfor kræve en individuel vurdering af virksomhedens medarbejdere for at finde ud af om nogle medarbejdere vil defineres som selvtilrettelægger og dermed være undtaget fra kravet om registrering af arbejdstid. Det er derudover et krav, at hvis medarbejderen skal undtages af kravet om registrering af arbejdstid skal dette fremgå udtrykkeligt af ansættelseskontrakten eller et tillæg hertil.

Udarbejdelse af politik om arbejdstidsregistrering

På trods af metodefriheden for registrering af arbejdstiden vil ændringen fremover medføre en betydelig administrativ byrde for arbejdsgivere. Arbejdsgivere skal udarbejde en udførlig politik omkring registrering af arbejdstiden i virksomheden, samt opdatere medarbejderne ansættelseskontrakter med henvisning til virksomhedens politik. Det er derudover vigtigt, at virksomheden sørger for at implementere de nye regler i dennes GDPR-procedure, for at undgå bøder for overtrædelse af databeskyttelsesreglerne.

Kom i gang allerede nu

De nye regler træder i kraft den 1. juli 2024 og derfor er det afgørende, at du som arbejdsgiver allerede nu kommer i gang med implementeringen af de nye krav til tidsregistrering.

Hos Paragraf Advokaterne kan vi hjælpe dig med at sikre, at jeres virksomhed er klar til de nye regler om registrering af arbejdstid. Du er derfor meget velkommen til at kontakte Camilla Dam Rasmussen hvis I har spørgsmål til de nye regler.

Læs mere om vores rådgivning om ansættelsesret.